Bez kategorii

Mieć talent do gotowania

41

Zawód szefa kuchni wydaje się być profesją prostą. Nie ma w końcu nic skomplikowanego w realizacji wcześniej określonych receptur. Powinno się, mimo wszystko wiedzieć, że ludzie, którzy gotują jedynie z gotowych przepisów bez wątpienia nie są kucharzami. Są wyłącznie osobami odtwarzającymi działa wielkich mistrzów. Jak więc stać się mistrzem kulinarnym? Pierwsza sprawa to z całą pewnością wyczucie smaku. Im mocniej rozwinięte kubki smakowe na języku tym więcej smaków konkretna osoba będzie umiała odróżnić. Także z tego powodu znacznie efektywniej idzie jej tworzenie różnych kompozycji i wyłapywanie różnorodnych nut smakowych. Prawdziwy szef kuchni musi cechować się także szczególnymi umiejętnościami i doświadczeniem. Powinno się znać jak najwięcej przypraw oraz składników po to aby móc poprawnie z nich korzystać. Należy nadmienić także o tym, że zawód ten wiąże się z ogromną odpowiedzialnością i ciągłym stresem, który trzeba potrafić opanować. Szef kuchni powinien potrafić wykonywać powierzone mu zadania pod presją czasu i przyjmować konstruktywną krytykę. Szef kuchni musi dodatkowo potrafić panować nas zespołem innych osób, zaplanować oraz kontrolować ich pracę. Nie jest to więc profesja tak prosta jak na pierwszy rzut oka mogłoby się nam wydawać!

http://www.youtube.com/watch?v=IdeW-GNM5Ms

Udostępnij

O autorze