KuchniaRestauracja

Wielkopolskie smaki

O kuchni wielkopolskiej można pisać książki. Jest to dział bardzo rozbudowany. Nie każdy polski region może pochwalić się tak charakterystyczną kuchnią. O mieszkańcach stolicy wielkopolski czyli Poznania mówi się żartobliwie: pyry poznańskie. Czy jednak pyry – ziemniaki to główne składniki kuchni wielkopolskiej? Okazuje się, że niekoniecznie, chociaż w Wielkopolsce popularna jest zupa o nazwie: ślepe ryby. Jest to gęsta zupa ziemniaczana. Inaczej nazywana jest też zupą rzadkie pyrki lub ruksą.

Inne zupy to oczywiście rosół z kury, który tutaj traktowany jest odświętnie. Można wyróżnić też: czerninę, czyli zupę przyrządzaną z kaczej krwi (kiedyś wykorzystywało się krew gęsią). Jest też kiszczonka, czyli zupa gotowana na bazie płynu po gotowaniu kaszanki. Parzybroda to zupa z kapusty włoskiej. Jest też eintopf czyli zupa gęsta warzywna. Jada się także zupę korbolową, czyli zupę dyniową. W Wielkopolsce bardzo popularne są też kluski, pyzy i placki. Chyba najczęściej jada się pyzy ziemniaczane z mięsnym farszem.
Jeśli chodzi o nabiał, popularna jest jajecznica z mąką, czyli tzw. klepka oraz gzik – twaróg rozdrobniony ze śmietaną i cebulką lub szczypiorem. Z mięsa popularne są zimne nóżki, czyli po prostu galareta mięsna. Gotuję się także golonkę z grochem i kiszoną kapustą. Poza tym podaje się często kaczkę z jabłkami. Z wypieków znane są: rogal świętomarciński w Poznaniu, babka poznańska i oczywiście faworki, czyli chruściki. Do picia podaje się napój z czarnego bzu o wdzięcznej nazwie hyćki. Restauracja Poznań gwarantuje Ci wszystkie te smakołyki w zasięgu Twojej ręki!

Udostępnij

O autorze