Gotowanie

Jakich produktów nie może zabraknąć w kuchni?

obiad dla psaKażdy, kto lubi gotować wie, że nawet, gdy lodówka świeci pustkami, jest kilka rzeczy, które zawsze powinniśmy mieć w zapasie. Zasada jest prosta: są to te produkty, które dodaje się do zdecydowanej większości potraw. Na pierwszym miejscu na pewno znajdą się przyprawy – im więcej, tym lepiej. Przyprawy można przechowywać bardzo długo. Warto przeznaczyć na nie osobną półeczkę i gromadzić jak najwięcej różnych rodzajów. Podstawowy zestaw powinien składać się z granulowanego czosnku, bazylii, papryki, curry, oregano i cynamonu. Oprócz tego warto dokupić też tymianek, rozmaryn i chili. Należy dbać o to, aby nigdy nie zabrakło nam masła. Nikt nie przepada za suchą kromką chleba z plasterkiem szynki czy sera. Masło jest też bezustannie potrzebne do smażenia. Unikajmy zastępowania masła margaryną. Być może na kanapce taki wariant zastępczy się sprawdzi, ale choćby jajecznica, którą usmażono na margarynie, nigdy nie będzie w stanie dorównać przyrządzonej na maśle. Szczególnie, jeśli lubimy polską kuchnię i zabielane zupy, powinniśmy pamiętać o zakupie śmietany. Przydaje się także do pierogów, naleśników i sałatek. Jeśli dbamy o linię możemy zdecydować się na wariant z dziewięcioprocentową zawartością tłuszczu lub zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym.

Dobrze mieć w domu też wino, szczególnie, jeśli gustujemy w nieco ambitniejszej kuchni. Wino to nie tylko wyśmienity dodatek do niedzielnego obiadu, ale także cenny składnik do marynat i sosów. W przypadku sosów można nawet powiedzieć, że niekiedy stanowi ich podstawę. Warto też dbać o to, aby nie zabrakło  żółtego sera. Potrzebny jest do kanapki, pizzy i różnego rodzaju dań z makaronem. Nawet jeśli zapieczemy serem zwyczajny kotlet schabowy, stanie się on od razu dużo bardziej atrakcyjny.

Dobrze mieć też zawsze w pogotowiu mąkę, ryż i makaron. No i najważniejsze dwie rzeczy: sól i cukier. Warto wybierać trzcinowy zamiast białego, gdyż jest znacznie zdrowszy, a smakuje równie dobrze. Niestety, nie wszystko możemy kupić w dużych ilościach i długo przechować. Pamiętajmy mimo to o tym, że warto zaopatrzyć się w wymienione powyżej podstawowe produkty, aby nie biegać codziennie do sklepu po tę rzecz.

Udostępnij

O autorze