gotowanieKuchnia

Jakie mięso najlepsze na grilla?

Grill to coraz bardziej popularny sposób spędzania wolnego czasu również przez Polaków. Tradycja grillowania jest charakterystyczna dla Amerykanów i właśnie z USA przybyła do Polski. Jednak nie jest to czasowa moda, ale grillowanie stało się ważnym elementem życia społecznego Polaków i niemal przy każdym dłuższym weekendzie, gdy temperatura jest sprzyjająca Polacy spotykają się na grillu ze znajomymi czy rodzinami.

Grill to również spore pole do popisu dla osób lubiących gotować. Na grillu można przygotować wiele ciekawych potraw, jak też można przygotować typowe potrawy grillowe. Najczęściej przy grillowaniu stawiamy na mięso. Trudno powiedzieć, które mięso jest najlepsze na grilla, gdyż wiele zależy przede wszystkim od indywidualnych smaków oraz gustów.
Na pewno lepszym rozwiązaniem jest postawienie na chude mięsa. Tego rodzaju mięsa wpływają pozytywniej na zdrowie. Generalnie chude mięso można spożywać znacznie częściej, niż tłuste mięsa. Do takich chudych mięs, które doskonale sprawdzają się przy grillowaniu można zaliczyć udka, skrzydełka, piersi z kurczaka. Nieco mniej popularny jest schab wieprzowy.
Tłustsze mięsa odpowiednio przygotowane mogą być naprawdę smaczne i dlatego na wielu grillach pojawiają się takie odmiany mięsa. Do tłustych odmian mięsa, które są bardzo popularne na grillach można zaliczyć karkówkę, boczek, żeberka, antrykoty. Nieco rzadziej pojawia się baranina czy jagnięcina, które jednak są wyjątkowo smacznymi rodzajami mięsa tym bardziej po wytopieniu większej ilości tłuszczu podczas grillowania.

Udostępnij

O autorze