Bez kategorii

Czym charakteryzuje się kuchnia polska

20

Tradycyjna kuchnia polska zależna jest od regionu. Posiada, jednak jedną cechę charakterystyczną- przyprawy. W Polsce naprawdę intensywnie doprawa się nie tylko warzywa, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego. Używa się między innymi kopru, selera, chrzanu oraz innych dodatków korzennych. Kuchnia w naszym państwie posiada jak każda inna także swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy po prostu lubią smalec, tłuste pieczenie i niezdrowe zupy. Jakość kuchni polskiej oddają także mięsa czerwone i dziczyzna. Środkowoeuropejskie lasy są pełne saren, dzików i jeleni. Prawdą jest to, że jedzenie polskie jest dość proste w przygotowaniu. Nie ma dziwnych przypraw oraz marynat. Opieramy się wyłącznie na naturalnych smakach. Między innymi z tego względu nasza kuchnia ceniona jest w wielu innych krajach. Jako nieliczni posiadamy też słabość do kiszonych przetworów. Niektórzy uważają je za ohydne i zepsute, ale tak naprawdę dodają one niebanalnego smaku nawet najprostszym przepisom. Niestety przez ostatnie lata można było dostrzec zanik klasycznej kuchni polskiej wywołany pojawieniem się jedzenia typu Fast food. Polacy zapominają, że to co najzdrowsze mają w domach a nie w obskurnych barach oraz śmierdzących knajpach serwujących chemicznie ulepszane mięsa oraz bardzo tuczące frytki.

 

 

 


Udostępnij

O autorze